Frågor och svar

Varför ska jag sponsra George Graham Foundation?

Genom att sponsra den ideella föreningen George Graham Foundation medverkar du till att vi kan fortsätta vårt arbete inom flera områden: bland annat grannskapsutveckling, där vi undersöker processer för trivsel i mångfald i våra grannskap. Du stödjer vår verksamhet som är utvecklingen av en av Sveriges största notarkiv med jazzlåtar från 1960-talet.Du stödjer vår verksamhet för att Graham Foundation Orchestra, vårt storband ska kunna spela på välgörenhetsarrangemang för stora och små organisationer och du sponsrar oss för att vi ska etablera Mångfaldsfestival – en oas där lokala musiker, artister, konstnärer och befolkningen tar del av kommunens grannskapssatsningar. Dessutom sponsrar du vårt arbete med Dela-med-dig-workshops, där vi engagerar lokalbefolkningen i studiecirklar och lokala aktiviteter som skapar glädje och välmående.

Vad är syftet med Föreningsårsboken?

Syftet med Föreningsårsboken är att skapa en bra plattform för föreningar, organisationer, klubbar och trossamfunden att kunna berätta om sin verksamhet. Genom att man delar med sig av verksamheten, kopplat till statistik och insikter, blir detta av stort intresse för föreningarna och företagen, som får stora insikter i hur man kan förbättra samhället tillsammans.

Hur kan mitt företag samverka med föreningslivet?

Ditt företag kan samverka med föreningslivet genom att erbjuda bra produkter och tjänster till medlemmar i civilsamhället. Ni kan även hitta kunder och fokusgrupper bland medlemmarna. Era produkter och tjänster kan erbjudas genom olika incitament som ni och de olika föreningarna kommer överens om.

Min förening har inget att berätta om. Varför ska vi medverka i Föreningsårsboken?
Syftet med att bilda en förening eller organisation är att göra något gemensamt. Det kan vara ett socialt arbete, något som skapar mervärde för förenings medlemmar. Det kan vara något för samhället, eller för att studera ett ämnesområde, eller för att skapa en positiv skillnad. Små föreningar kanske strävar med att de har liten eller inte mycket aktivitet, och att det är svårt att rekrytera. Så varför inte berätta om det? Kanske ni har historiskt material som kan vara av intresse för andra organisationer? Berätta om era utmaningar och insikter? De olika föreningarna har stora insikter – så varför inte dela med er?
Kan mitt företag medverka i er eButik?

Javvist! Välkommen att kontakta info@ggfsweden.org om ditt företag har produkter som ni tror kan ha intresse för föreningar och organisationer i Sigtuna.

Vår förening har mycket specialistkompetens - hur kan det vara av intresse för andra?
Varje förening är olika – och många föreningar och organisationer sitter på många års visdom, kunskap och insikter, som kanske många inte känner till?Eller ni är en förening som har ett nationellt perspektiv, snarare än ett lokalt? Varför inte kontakta de andra föreningarna och berätta vad ni gör och på det sättet undersöka vad de olika föreningarna känner till om er verksamhet? Via Föreningsårsboken kan ni berätta om er verksamhet. Förhoppningsvis kan ni dela med er av er expertkompetens och rekrytera nya medlemmar.
Vår förening/organisation har svårt att hitta andra att samarbeta med. Vad gör vi?
Det kan vara en utmaning. Speciellt många mindre föreningar har aktiviteter endast för sina medlemmar. Det blir samma aktiviteter, år ut och år in, och kanske minskar antal medlemmar? Till slut blir det så lite aktiviteter att föreningen måste läggas ner. Är det nödvändigt? Kan det undvikas? Kanske. Det beror ju i stor grad på entusiasmen och engagemanget hos föreningen. Så om ni har utmaningar av den sorten, så blir det knepigt. Det finns ingen facitsvar.
Vad betyder grannskapsutveckling, hur kan vi stödja det?

Grannskapsutveckling betyder att identifiera grannskapsprocesser och undersöka de lokala förhållanden där både små och stora befolkningsgrupper bor. En fråga är viktig: vad är ett grannskap? Forskare i Sverige tror det är lite större än min gata och mitt kvarter. De tror det är ca. 3 000 – 6 000 invånare som ingår i en social gemenskap och delar på infrastruktur (resurser) inom ett geografiskt område. Det är ett försök på kort svar. Det långa svaret får inte plats här. Men du är välkommen att skicka ett mail till info@ggfsweden.org – så kan vi spåna vidare på det tillsammans.

Hur kan så olika föreningar samarbeta?

Det är en mycket intressant fråga. Hur kan en frimärkesklubb eller trädgårdsförening samarbeta med en fotbollsklubb? De verkar ju så olika, har olika målgrupper och träffas sällan, om det inte är på köpcentret i kö för att handla? Kanske, kanske inte. Men grejen är att vi är olika lika, och bor i samma grannskap. Vi bor inom samma kommundel i samma kommun och delar på samma resurser. Skulle det skada om frimärkesklubben bjuder in trädgårdsföreningen eller fotbollsklubben till en trivselkväll – där kan man lyssna på en föreläsning om frimärken kring trädgårdar eller specialfrimärken om fotboll. Kanske kan ni fråga om fotbollsklubben vill vara med att göra en frimärksutställning om fotboll? Eller kanske fotbollsklubben vill bjuda in trädgårdsföreningen till en fotbollsträning och information om ledarskap eller göra ett trädgårdsprojekt tillsammans? Kanske vill trädgårdsföreningen ha hjälp med att göra en liten fotbollsplan? Det år dags att föreningarna bekantar sig  med varandra. Välkommen att kontakta info@ggfsweden.org om du har frågor – eller besök https://ggfsweden.org/facebook om du vill dela med dig av dina tankar och idéer.

Inget innehåll än ...
Här håller vi på att fundera vad nästa fråga och svar ska bli … Har du en fråga? Skriv till info@ggfsweden.org.